Leermoeilijkheden en stoornissen
Ieder kind ontwikkelt op zijn/haar eigen tempo. Soms verloopt het lezen, schrijven en/of rekenen trager of moeilijker dan bij leeftijdsgenootjes. Ik onderzoek op welke domeinen er een discrepantie bestaat ten opzichte van leeftijdsgenootjes. Samen met de ouders en de leerkracht ga ik het probleem remediëren.
Wanneer de problemen blijven bestaan na een periode van intensieve oefening, kunnen we spreken van een stoornis dyslexie (lees- en of spellingstoornis) en dyscalculie (rekenstoornis). Indien een van bovenstaande diagnoses vastgesteld wordt, kunnen er specifieke maatregelen genomen worden met de school en de ouders.
Taalproblemen
De taalontwikkeling van kinderen verloopt in verschillende fases. Het spreekt voor zich dat ieder kind op zijn eigen unieke manier taal verwerft. Wanneer de taal van je kind langzamer of verstoord op gang komt, onderzoeken we hoe groot de achterstand is ten opzichte van leeftijdsgenootjes. We kunnen dan spreken van een taalachterstand. De taalmoeilijkheden kunnen zich uiten op vlak van productie of begrip.
De achterstand kan worden ingehaald door een combinatie van logopedische therapie en tips die ik geef om de taal thuis ook te stimuleren.
We spreken van een taalstoornis wanneer de taalproblemen blijven aanhouden ongeacht de extra stimulatie en oefening.
Neurogene communicatiestoornissen
Na hersenbloeding of CVA kunnen er veel veranderingen optreden. Hierbij vallen de lichamelijke aspecten het meeste op. Daarnaast kunnen er ook veranderingen optreden in het denken, emoties en gedrag, ook wel neurogene communicatiestoornissen genoemd. Hierdoor ontstaan er dikwijls communicatieproblemen.
Ik behandel mensen met neurogene communicatiestoornissen (afasie, dysartrie en verbale apraxie), slikmoeilijkheden (dysfagie), personen met de ziekte van Parkinson en cognitieve stoornissen (geheugenproblemen en aandachts- en concentratiestoornissen).
Wanneer de persoon zich niet meer kan verplaatsen naar de praktijk zijn huisbezoeken ook mogelijk.
Articulatieproblemen
Wanneer de articulatie afwijkt in vergelijking met de leeftijdsgenootjes spreken we van een articulatiestoornis.
Bij een fonetische articulatiestoornis kan het kind de klank maken, maar de klank wordt technisch niet correct geproduceerd. De klank wordt dus vervormd. Hierdoor wordt de verstaanbaarheid slechter.
Bij een fonologische articulatiestoornis worden bepaalde klanken vervangen door een andere klank. Sommige klanken worden weggelaten, vervangen of toegevoegd. De foutieve fonologische processen worden gecorrigeerd aan de hand van logopedische therapie.
Het is belangrijk dat kinderen alle spraakklanken onder de knie hebben wanneer het lees- en schrijfonderwijs wordt aangevat.
Afwijkend Mondgedrag
Wanneer kinderen volgende mondgewoonten (open
mondgedrag, zuigen op duim en foutief slikken) hardnekkig blijven toepassen,
kan dit de tandenstand ernstig negatief beïnvloeden. De orthodontische
behandeling kan door het volgen van oromyofunctionele therapie ondersteund of
zelfs vermeden worden.
Studiebegeleiding (jongeren 12 - 18 jaar)
Sommige jongeren botsen op moeilijkheden bij het verwerken van grotere gehelen leerstof, plannen of overzicht bewaren. Iedereen leert op zijn eigen manier. Hierdoor vraagt studeren ook voor iedereen een andere aanpak.
Ondervindt je zoon/dochter thuis moeilijkheden bij studeren dan help ik je graag verder om samen op pad te gaan. Gaandeweg zullen we samen zijn/haar authentieke studiemethode ontdekken en het enthousiasme om te studeren terug aanwakkeren.
Getuigenis :
Wij willen jou bedanken voor al jouw geduld en hulp. Het was fijn om de rust in het gezin deels terug te krijgen door x niet door ons, maar door jou te laten begeleiden. Wij hebben het ontzettend gewaardeerd. X voelde zich fijn bij jou en dat is een groot compliment want dit is voor hem niet vanzelfsprekend.